Sezamový olej z bio semínek, 250 ml, 100 ml

Tento olej příjemné typické sezamové vůně a chuti je jedním z králů mezi oleji. Tento olej vylisovaný za studena (tedy do 40°C) z certifikovaných bio semen má široké spektrum využití a vždy na náš organismus působí blahodárně.

Citát:

Dokáže snad kdokoliv, kdo zná Pohádky tisíce a jedné noci odolat a nezačít slovy:  „Sezame, otevři se!“? Semsen či simsin znali Hebrejci, Babyloňané i Egypťané. Sezam je symbolem nesmrtelnosti a života, proto jeho jméno otevírá vchody jeskyní či hrobek. Je zasvěcen Ganéšovi, veselému slonímu božstvu z hindské mytologie, a jako talisman přináší štěstí a peníze. Už Ali Baba věděl, že v tomto droboučkém semínku se skrývá celý kouzelný svět. (KUSMIREK, Jan. Tekuté slunce: Rostlinné oleje pro masáže, aromaterapii, kosmetiku a výživu. 1. Vyd. Praha: One Woman Press, 2005. 214 s. ISBN  80-86356-41-8)

Použití:

Sezamový olej má kouřový bod 175 – 210°C (začíná se z něj kouřit a začínají se tvořit toxické výpary a škodlivé volné radikály), lze jej tedy používat i při tepelných úpravách pokrmů, jako je vaření, či dušení, ale olej ztratí mnoho ze svých úžasných účinků. Doporučuji Vám tedy raději využití ve studené kuchyni, kde je výborný  v pomazánkách a dipech, salátech, krémech i k namáčení chleba. Jedná se také o velmi výživný doplněk stravy. Můžete jej také na závěr pokapat na různá vařená jídla a polévky, či vmíchat do těstovin.

Jako doplněk stravy je vhodné jej používat 1 – 3x denně čajovou lžičku před jídlem. Děti 1 čajová lžička ráno před jídlem.

Potírání pokožky.

Citát:

Sezamový olej působí dobře ve směsi s olejem z vlašských ořechů – vznikne bohatý, výživný masážní olej. Už dlouhá léta tvrdím, že dvacetiprocentní podíl sezamového oleje je v mnoha směsích blahodárný pro pleť. Má vysoký obsah esenciálních mastných a vícenenasycených kyselin, a proto má schopnost regenerovat a změkčovat pokožku. Je oblíbenou přísadou do mýdel i prášků na praní. Jeho stabilita souvisí s dvěma neobvyklými specifickými složkami, sesaminem a sesamolinem, a beta – sitosterolem. Kromě změkčovacího účinku podporuje celistvost struktury pokožky a je schopen blokovat volné radikály. Je to tedy velmi praktický olej pro výživné obličejové i tělové krémy, masky a zábaly. Navíc je mírně hydrofilní, a tak jej lze použít jako jednoduchý, ale poněkud lepkavý koupelový oleju, který se dobře rozptýlí ve vodě. (KUSMIREK, Jan. Tekuté slunce: Rostlinné oleje pro masáže, aromaterapii, kosmetiku a výživu. 1. Vyd. Praha: One Woman Press, 2005. 214 s. ISBN  80-86356-41-8)

Složení a účinky:

Je bohužel na základě Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU)  č. 1169/2011 zakázáno uvádět, ale komplexně jsou popsány na těchto stránkách:  https://zdravi.peknetelo.eu/olej/sezamovy-olej-lecivy-olej/