V tomto drobném semínku černé barvy se skrývá síla přesilná, léčivá, kterou, jak víme z dochovaných záznamů, využívají v orientu již nejméně 5000 let. Ve středomoří a Asii je semínko i sezamový olej součástí mnoha pokrmů a tradiční čínská medicína hojně využívá jejich léčivé účinky, což se můžeme dočíst na tomto odkazu: Sezam – pro zdravé kosti, vlasy a dlouhý život. | Doktorka.cz.
Zivotne dulezite mineraly a vitaminy, kterymi sezamove seminko oplyva ve vysokych hodnotach, zajistuji radu zakladnich zivotnich funkci a metabolickych procesu v tele. Toto drobne seminko Vam take doda kvalitni bilkoviny spolu s vysokym obsahem nenasycenych mastnych kyselin Omega 6 a 9. Srozumitelně popsané funkce jednotlivých prvků se můžete dozvědět na tomto odkazu: Sezamové semínko – zdroj zdraví nejen pro vegany a vegetariány | CelostniMedicina.cz.
Použití:
Sezam černý je hojně využívaný v asijské kuchyni, lze najít velké množství receptů, kde je součástí salátů, omáček, pomazánek, těstíčka na obalování masa a ryb, masových směsí na plnění placek, rizota apod. V Evropě jej nejčastěji používáme na posyp pečiva, dá se z něj připravit sezamová pasta Tahini, humus a chalva, můžeme jej přisypat do krémové zeleninové či ovocné polévky, např. avokádové, mrkvové atd.
Složení, průměrné hodnoty:
Bílkoviny 20 g
Tuky 50 g ( Omega 6 a 9)
Sacharidy 16 g
Vláknina 9 g
Vitamíny:
Thiamin (B1) 1 mg,
Riboflavín ( B2) 0, 25 mg,
Niacín ( B3) 5 mg
Karoteny
Minerály: vápník 500 – 1500 mg
Hořčík 350 mg
Železo 10 mg
Zinek 10 mg
Draslík 410 mg
Fosfor 890 mg