Tento lahodný olej makové chuti a jemné vůně lisovaný za studena (do 40 °C) ze semínek Máku setého od jihočeského zemědělce s integrovaným způsobem pěstování, nám pomáhá posilovat imunitní systém, dodávat energii svalům, nervovému systému a srdci a zabraňuje vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Obsahuje tedy množství zdravých tuků, vitamínů a minerálních látek, důležitých pro správnou činnost našeho těla.
Použití:
Makový olej má nízký kouřový bod 107°C (začíná se z něj kouřit a začínají se tvořit toxické výpary a škodlivé volné radikály), lze jej tedy používat ve studené kuchyni. Výborný je v ovocných i zeleninových polévkách. Můžete jej také na závěr pokapat na různá vařená jídla a polévky, či vmíchat do těstovin (osvědčili se mi např. nudle s mákem, do kterých vmíchám makový olej). Makový olej je výborný v různých dezertech, dortech a salátech, v pomazánkách a k namáčení pečiva.
Jako potravinový doplněk jej můžete užívat 1 – 3x denně čajovou lžičku před jídlem.
Potírání pokožky, nehtů a vlasové zábaly.
Relaxační i erotické masáže
Výroba barev, mýdel a laků
Účinky a složení makového oleje:
je podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011zakázáno uvádět, ale např. na tomto odkaze naleznete komplexně popsané účinky makového oleje: https://www.celostnimedicina.cz/makovy-olej.htm
Skladování:
Uchovávejte v chladu max. do 20 °C a raději ve tmě mimo přímé sluneční paprsky i přes to, že je v tmavé lahvičce. V teplotě pod 7 °C se může zakalit, ale po odstátí v teplejším prostředí se opět stane čirý.
Min. trvanlivost je uvedena na zadní etiketě, je to 3 měs. od výroby.
Kal je velmi výživný, jelikož se jedná o shluk mikročástic ze semínek máku.