Česká republika je největším distributorem máku na světě a to, že se zde dá dobře vypěstovat, předurčuje tuto úžasnou plodinu k tomu, že nám Čechům, nejvíce svědčí. Životadárné makového semínkon je plné minerálů, vitamínů a zdravých tuků, které jsou tak důležité pro správné fungování našeho těla. Vápníku má největší množství vůbec, ale může se pochlubit i vysokými hodnotami hořčíku, fosforu, sodíku a draslíku. Z vitamínů je nejvíce zastoupený vit. E, B – komplex. Složení a účinky máku a jak vše funguje v našem těle je krásně popsáno v tomto článku: Mák a jeho účinky – co obsahuje a mohou ho děti? – Úvod | ASKLEPION s.r.o. (asklepionkamyk.cz)
Jako příklad mohu uvést, že má díky alkaloidům uklidňující účinky, pomáhá při přípravě na spánek, zmírňuje poruchy spánku a nervové poruchy. Díky vitamínům sk. B umožňuje produkovat červené krvinky a metabolizmus tuků a sacharidů. Také potravin na glukózu, čímž uvoňuje energii…
Použití:
Vypít si teplé mléko s mákem a s medem ideální pro zklidnění a přípravu na spánek.
Maska na exém:
Maková semínka namočená ve vodě nebo mléce rozmixujte spolu s limetkovou šťávou. Hladkou pastu aplikujte na kůži postiženou ekzémem
Maska pro hydrataci a zvláčnění pokožky:
Umletý Mák s mlékem
Maska na na suchou pokožku:
Umletý mák, mléko a med aplikujte na pokožku 1 x týdně na 10 min., poké opláchněte vlažnou vodou
Peeling:
2 lžičky máku promíchejte s tvarohem, naneste na obličej a 10 min. jemně masírujte
Maska na vlasy proti lupům:
Mák nejprve namočte, poté smíchejte s tvarohem a lžičkami bílého pepře, vetřete do vlasů a nechte 30 min. působit. Používejte pravidelně.
Maska na růst vlasů:
Namočte mák, smíchejte s najemno nasekanou cibulí a kokosovým mlékem. Naneste na pokožku hlavy, po hodině opláchněte, umyjte šampónem. Aplikujte pravidelně.
V kuchyni má mák široké využití, můžete jej péct, vařit, namočit, opražit na pánvi, umlýt neplépe s přidáním hnědého cukru. Syrový a umletý mák však může způsobovat zácpu. Což asi naši předci měli dobře vypozorované, proto bývá na koláčích společně se švestkami či povidlyJ. Makový závin, makové koláče, šišky s mákem, makovo – bramborové placky, Makové muffiny… Při tepelné úpravě, stejně jako ostatní suroviny, ztrácí enzymy a vitamíny. Je úsměvné, že se mák nejlépe pojí se sladkými jídly, když má schopnost díky vitamínům sk. B pomáhat tělu správně užívat sacharidy a pomáhá buňkám vyrábět energii ze sacharidů…
Průměrné výživové hodnoty na 100 g:
Energie: 2000 kJ/100 g
Tuky | 40 g |
Z toho polynenasycené mastné kyseliny | 28 g |
Bílkoviny | 22 g |
Sacharidy | 25 g |
Vláknina | 19,5 g |
Vápník | 1437 mg |
Skladování:
V temnu, suchu a v dobře větraných prostorech, aby nežluknul, nezhořknul