Lněné semínko z jihočeské vesničky, 150 g

Len setý je zázračná plodina, jejíž pěstování je prokázáno již před 9000 lety, jak pro výživové a léčivé účinky semínka, tak pro vlákno na výrobu látek. Len Libra, který nakupuji od jihočeského zemědělce, který se snaží pěstovat šetrnějším způsobem, je původní odrůda lnu, která má Omega 3 a 6 ve správném poměru 3:1. Díky tomu působí v našem organismu zásaditě, tedy protizánětlivě. Toto semínko, čerstvě nadrcené, v kombinaci se lněným olejem a bílkovinou, umí léčit rakovinu i jiné nemoci, jak ve své práci popsala paní doktorka Budwigová, viz. odkaz:  Lněné semínko – Dr.Budwig – Léčba nejen rakoviny (uspesna-lecba.cz).

Jakými vitamíny, minerály a lignany je lněné semínko nabyté a jaký přínos má jeho konzumace pro náš organismus, se můžete dočíst na tomto odkazu:  Lněná semena – ZiskejZdravi.cz

Použití:

Lněné semínko má velmi tvrdou slupku, takže vcelku projde semínko našim trávicím ústrojím bez většího užitku. Je tedy třeba jej nadrtit a vzledem k tomu, že přibližně 10 min. poté začne oxidovat, hned jej snístJ. Pro zabránění oxidaci paní doktorka Budwigová doporučuje naložit nadrcené semínko do medu. Aby se olej z něj mohl stát rozpustným ve vodě a proudit kardiovaskulárním systémem do celého těla, tedy našemu tělu jen prospívat, je třeba jej navázat na bílkovinu. Tedy zamíchat do tvarohu, jogurtu, vejce, atd.

Lněný sliz vytvoříme krátkým povařením semínek či namočením přes noc.

Čaj se lněným semínkem:

Lněné semínko dáme do vroucí vody a 3 – 4 min. povaříme, poté přidáme šalvěj, povaříme ještě 1 – 2 min. a vypneme.

Lněné semínko dáme do vroucí vody a povaříme 3 – 4 min., poté přidáme po lžičce šalvěj, měsíček, heřmánek a jitrocel a krátce povaříme.

Průměrné výživové hodnoty na 100 g:

Energetická hodnota2 236 kJ/534 kcal
Bílkoviny18,29 g
Tuky42,16 g
– z toho nasycené mastné kyseliny3,66 g
Sacharidy28,88 g
– z toho vláknina27,3 g
– z toho cukry1,55 g
Sodík30 mg