Kmín celý z jihočeské vesničky, 100 g

Toto běžně užívané koření výrazné chuti  považujeme za samozřejmou součást pokrmů české kuchyně, ale většinou vůbec netušíme, jaké množství prospěšných látek a léčivých účinků je v něm ukryto.

Použití:

Vzhledem k tomu, že je bez tepelné úpravy velice tvrdý, vařením, dušením či pečením změkne, ochutí příjemně pokrm a vypustí do něj své účinné látky. Bohužel však tepelnou úpravou mnoho vitamínů a minerálů také ztrácí, takže můžeme použít oblíbený veganský postup aktivace semen, tedy namočit kmín na pár hodin do vody. Kmín umí jídlo výborně dochutit, ale také konzervovat, proto se dává do kysaného zelí, nebo různé nakládané zeleniny. Pokrmy, do kterých se přidává kmín všichni známe, jedná se např. o vařené brambory, šťávy pod maso, polévky (Kmínová, Bramborová…), dušené zelí…

Účinky:

Zveřejňování těchto údajů zakazuje Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU)  č. 1169/2011 , můžete se je však dočíst na těchto stránkách: https://cs.medlicker.com/1254-kmin